50 uur Yoga Verdiepingstraining

Duik in de wereld van yoga! Verdieping puur voor jezelf! 

Zin om meer met yoga te doen met oefeningen die zijn toegespitst op jou? 

Wil je dieper op de materie in gaan en meer leren over de Yoga filosofie en geschiedenis?

 • Ontdekken hoe je deze oude wijsheid makkelijk in kan passen in je dagelijks leven? 
 • Ervaren hoe yoga een bron kan zijn van steun en inzicht?
 • Met eindelijk eens tijd om in te gaan op de anatomie en fysiologie, zodat je kan plaatsen wat er gebeurt op fysiek level. 

Wil je meer weten over het hoe, wat en waarom van ademhalingsoefeningen?

 • Wil je meer leren over jezelf en aan de slag gaan met persoonlijke doelen?   

En intensief ervaren hoe de meer bekende houdingen nu echt uitgevoerd moeten worden? Qua techniek, alignment en aanpassingen?

 • Wil je meer weten over chakra’s en begrijpen wat het doel is van yoga asana’s en de bekendere series zoals de zonnegroeten binnen diverse stromingen (vinyasa, astanga, yin etc.)? 

Wil je begeleid mediteren en mindfull leren leven?

En….. ben je fan van yoga en gun je jezelf deze deep dive maar wil je (nog) geen teacher worden?

 • Dan is deze training iets voor jou!  
  (ik werk op maat, dus alle niveaus welkom) 

In vijf weekenden, verspreid over drie maanden, duiken we in de wereld van asana’s, filosofie, pranayama, meditatie, anatomie, fysiologie en energie. 

Omdat we de groep klein houden, is er ruimte voor persoonlijke aandacht in een veilige setting en kunnen we van elkaar leren.

Deze training verrijkt je leven, een groot cadeau aan jezelf! Reviews

Wat krijg je:  

 • De weekends zijn een combinatie van theorie & doen. Je verdiept je in je eigen karakter en gewoontes. Zo leer je yoga (opnieuw of voor het eerst) in je leven te brengen, op een manier die jou past. Ieder weekend start met een yang practice en sluit af met een yin practice.

Het werkboek met praktische opdrachten gaat je helpen om je oefenritueel op te bouwen en yoga in je leven te integreren. Tijdens de weekenden ervaar je in alle rust het effect van elke oefening – ook van ademhalingsoefeningen en meditaties.

 • Het fijne is dat je je ervaringen ook tussen de weekends door kan blijven delen binnen je intervisie-/studiegroep. 

We bestuderen de oude leefwijze en richtlijnen van de het achtvoudige pad van Patanjali. Zo is deze training ook een ontdekkingsreis in de oude filosofie, gekoppeld aan moderne psychologie.

 • Daarbij zullen we onderzoeken hoe je traditionele wijsheden kan vertalen naar onze moderne tijd en kijken we wat dit jou persoonlijk oplevert. 
 • Al met al kan je door deze intensieve periode van oefening en zelfreflectie, blijvend je yoga practice ontwikkelen.

Je verbetert en verdiept je oefeningen, zowel voor thuis, als eventueel in de lessen die je volgt op een yogaschool.

 • En door deze bredere basis kunnen degenen die twijfelden over een teacher training, makkelijker besluiten of dat bij hen past. Maar zoals gezegd, ook beginnende yogi’s zijn welkom! We werken veel op maat, dus dat past prima. 
 • Aan het eind van de training ontvang je een getuigschrift.

meer reviews

Data en tijden

Deze training wordt momenteel niet aangeboden

Kosten

€569,- (incl. btw)


Aanbevolen literatuur wordt later bekend gemaakt.

Locatie najaarseditie 2022: Bluebirds Oost

Aanmelden

Ik wil me aanmelden voor de 50 uur Yoga Verdiepingstraining.

Hieronder vind je meer informatie over de training. Voor vragen, neem contact op.

Kijk ook dit filmpje. Of deze
Meer filmpjes op Insta

Filosofie
In deze vijf weekenden gaan we dieper in op de vraag “Wat is yoga?” De verschillende definities (verbinding, vereniging, ontsnapping aan het lijden) komen aan bod. Wat is de wisselwerking tussen lichaam en geest? Wat is non-dualisme? We behandelen kort de ontstaansgeschiedenis via de Veda’s, Vedanta, Hatha Yoga Pradipika en Misore. Ook bestuderen we diverse stromingen: klassiek, post klassiek en modern. We besteden ruim aandacht aan ‘Het achtvoudige pad van Pantanjali’ (uit de yoga sutra’s) waaronder de ‘Yama’s’ en de ‘Niyama’s’. We combineren dit met moderne psychologie. Tot slot leer je iets over soorten yoga: Jnana yoga, Raja Yoga, Bhakti Yoga, Kharma yoga en begrippen als ‘Klesha’s, Kosha’s, chakra’s en Guna’s’. 

Asana (yang en yin)
We behandelen 15 bekende “yang” asana’s (zowel staande houdingen, zittende houdingen en inversies, desgewenst de hoofdstand). Per houding kijken we naar de bijbehorende alignment, naar de spieren, alignment van de botten, de anatomische richting en de variaties, specifiek voor jóuw lichaam. Ook komen per asana chakra’s en begrippen als “vayu’s” (energierichtingen) aan bod.

Fysiologie 

We zullen enkele veel voorkomende series doornemen en de diepere betekenis van de zonnegroet.

Daarnaast bestuderen we een selectie van Yin asana’s en hun doel, zowel fysiek als in relatie tot mindfulness. Hierbij komt in het kort de Chinese meridiaan theorie voorbij.

Fysiologie

Hoe werkt het ademhalingsstelsel en hoe gebruiken we ademhalingsspieren in de houdingen? Wat is het zenuwstelsel ( het fight/flight systeem en rest/digest systeem), wat doet yoga met het zenuwstelsel? Wat doet yoga met onze hormoonbalans? Wat heeft voeding met yoga te maken?

Anatomie

We kijken naar spieren, botten, gewrichten, bindweefsel en fascia. Wat zijn nu eigenlijk de ‘core’ spieren? Wat zijn anatomische richtingen? (we behandelen extensie, flexie, adductie, abductie, rotatie)

Pranayama en Meditatie

We gaan een aantal verschillende ademhalingsoefeningen doen en behandelen het verschil met pranayama. We kijken naar ademhalingstechnieken als voorbereiding op mediteren. Je krijgt handreikingen voor verschillende manieren van mediteren. Je ervaart wat bandha’s zijn, wat mantra, prana en chi is. We bespreken meerdere doelen en handvatten voor thuis. 

Over Nanda van Praag

Nanda van Praag is docent in hart en nieren en gaf jarenlang les op het gebied van zelfontwikkeling en reflectie, dramatische vorming en muziek. Na het reguliere onderwijs gooide zij het roer om en volgde vele yoga teachertraingen (waaronder vinyasa, hatha, yin, yogatherapie, alignment en adjustments) en opleidingen op het gebied van psychosociale en medische basiskennis en integratieve counseling. Nanda van Praag is yogadocent, integratief counselor en yoga therapeut. Bij Bluebirds gaf zij meer dan 1000 lessen. Meer lezen.

%d bloggers liken dit: