Kapha

Bron: Sylvia Kuperus, Agnifabriek

De eigenschappen van Kapha zijn: zwaar, koud, vast, slijmerig, vloeibaar, langzaam, statisch en troebel. De hoofdlocatie van kapha is de maag en borstkas. Hier hoopt hij zich op en veroorzaakt ziektes. Andere plekken van kapha in het lichaam zijn de spieren, het vetweefsel, de keel, het bloedplasma, de neus en de tong. In zijn normale toestand zorgt kapha voor stevigheid en stabiliteit, weerstand en kracht voor het lichaam met een goed uithoudingsvermogen. Positieve emoties als liefde, vrede en vergiffenis vloeien voort uit kapha. Wanneer er een teveel aan kapha aanwezig is, ontstaat er een opeenhoping van slijm, verlies van verteringsvermogen, ademhalingsproblemen en een overmatige slaap- behoefte. Bij deze verheviging van Kapha kunnen ziektes ontstaan zoals; overgewicht met als gevolg mogelijk diabetes, hoge bloeddruk, problemen met de luchtwegen,bronchitis, verstopping van holtes (sinusitis) verkoudheid, futloosheid,vasthouden van water.
Lichamelijke kenmerken zijn: lichaamsbouw is stevig/zwaar, huid is vettig/glanzend/soepel, haar is dik, tanden zijn sterk en wit, nagels zijn groot, zacht en blank, ogen zijn groot, spijsvertering is goed, maar langzaam, (en daardoor gemakkelijke gewichtstoename), stem is vol, bewegingen zijn langzaam, slaap is diep en rustig. Iemand met een kapha constitutie is een heel aantrekkelijke partner.
Kapha personen zijn gezegend met een liefdevol karakter, zij hebben innerlijke rust, goede sociale vaardigheden, zijn vol liefde, vrijgevig, vriendelijk, trouw, hebben een goede lange termijn geheugen en ze zijn spaarzaam. Emotioneel uit balans kunnen Kapha personen last krijgen van hebzucht, gehechtheid (geen afstand kunnen doen van spullen, kleding !) afgunst, luiheid wat ook weer kan leiden tot depressiviteit. Het is ook interessant te weten dat Kapha vaak verhevigt bij volle maan omdat er op dat moment een neiging is van het lichaam om vocht vast te houden.
Ondanks het sterke lichaam en groot uithoudingsvermogen mijden Kapha’s lichaamsbeweging. Krachtige beweging is zo goed voor ze, maar ze geven de voorkeur aan zitten, rustig eten en vooral niet teveel doen.

Meer lezen over Vata of Pitta.

%d