
In ons lichaam gebeurt van alles zonder dat we dat in de gaten hebben. Zo maken we constant belangrijke stofjes aan die ervoor zorgen hoe we ons voelen. Als dat goed lukt, dan zitten we lekker in ons vel, kunnen we presteren of juist rust nemen als dat nodig is, slapen we goed, voelen we ons fit, kunnen we ons concentreren en ga zo maar door. De stofjes die hier verantwoordelijk voor zijn heten neurotransmitters. Zij zorgen er eigenlijk voor dat de zenuwen in onze hersenen (neuronen) goed met elkaar kunnen communiceren. Het zijn elektrische golfjes, signaalstofjes van en naar ons brein. Ze hebben ook een effect op andere systemen in ons lichaam zoals de hormoonbalans en het immuunsysteem.
Bekende neurotransmitters zijn bijvoorbeeld serotonine, wat ook wel ons ‘gelukshormoon’ wordt genoemd, belangrijk voor een fijne stemming, tevredenheid en een goede slaap. Of dopamine, waardoor we kunnen “pieken”, ons levendig voelen, wilskracht hebben. Dopamine helpt ook mee aan gezonde assertiviteit, seksuele opwinding, een goed immuunsysteem en een goed werkend zenuwstelsel. Bekend is ook acetylcholine, belangrijk voor herinnering, heldere gedachten en alertheid en GABA, ons natuurlijke ontspanningshormoon. Interessant om te weten vind ik, dat als je te weinig GABA aanmaakt, of het wordt niet in het lichaam herkend, dan kun je nog zo veel pogingen doen om te minderen met gewoontes zoals alcohol, maar alcohol voorziet dan in die behoefte van echt ontspannen, even alles loslaten, wat GABA ook voor je zou kunnen doen. Iets soortgelijks is aan de hand met roken. Wil je stoppen met roken? Dan is het lastig als je onvoldoende dopamine aanmaakt, nicotine komt eigenlijk op hetzelfde “station” aan in het lichaam waar je natuurlijke dopamine moet aanhaken. Maar los van onsuccesvolle pogingen om te stoppen met alcohol en nicotine, zorgen neurotransmitters er dus ook voor dat we ons vrolijk voelen bijvoorbeeld, of dat onze darmen goed werken, om maar iets heel anders te noemen.
Best belangrijk dus dat die stofjes worden aangemaakt, goed ontvangen worden in het lichaam, en herkend worden. Hoe doen we dat? Gezonde voeding helpt, maar welke voeding je precies nodig hebt om de productie van bepaalde neurotransmitters te stimuleren is heel complex. Wat altijd werkt zijn deze (inmiddels veel gehoorde) tips: zo onbewerkt mogelijk eten (dus niet uit pakjes en zakjes), en meer groente (bijvoorbeeld 7 soorten groente per dag. Probeer dit eens een tijdje en voel het effect!).
Wat ook kan helpen is yoga, maar dan niet lukraak alles doen, of jezelf overvragen. In het algemeen zou je kunnen zeggen: Yang (actieve) yoga voor de endorfine en dopamine aanmaak, balanshoudingen voor de acetylcholine (het stofje waarmee we ons goed kunnen concentreren, helder zijn, goed kunnen nadenken), en yin yoga voor de GABA en serotonine aanmaak. Met name yin yoga in combinatie met mindfulness en ademhalingsoefeningen maakt ons bewust van onze behoeftes (bijvoorbeeld meer rust nemen in plaats van maar doorgaan). Dit zijn natuurlijk nogal algemene “regels” en bij iedereen werkt yoga anders, zeker ook omdat het afhangt van hoe je fysieke conditie is, en of je veel spanning hebt of juist heel lusteloos bent.
Wil je dieper onderzoeken en ontdekken welke yoga houdingen werken bij jou om je beter te voelen? Maak dan een individuele afspraak. In een persoonlijk yoga advies of yin therapie sessie kijken we ook naar jouw persoonlijke behoeften, klachten en verlangens, en wat nodig is om je (vaker) gelukkig te voelen.