Lichaamsgerichte psychotherapie

Het lichaam liegt niet. Via ons lichaam kunnen we ons gewaar worden van opgeslagen emotie, spanning of trauma, en via het lichaam kunnen we ervaren en voelen wat nodig is. Het lichaam heeft vanuit neurobiologisch oogpunt alle benodigde tools in huis om overtollige stress en spanning te ontladen als het weer veilig is. Dit is een natuurlijk mechanisme, net zoals het “fight/flight/freeze”- systeem een natuurlijk overlevingsinstinct is. Als we leren, gedoseerd en gereguleerd, de spanning te ontladen of de klacht te voelen kunnen we herstellen en weer in contact komen met de natuurlijke wijsheid en oplossingen van het lichaam. Daarnaast kun je ontdekken hoe je via interoceptie en lichaamsbewustzijn de “mind” kan ontspannen.
Met lichaamsgerichte psychotherapie ga je het contact met je lichaam en het vertrouwen in je lichaam herstellen en de behoeftes van het lichaam weer opmerken, door het ervaren van alle sensaties en boodschappen.
Bijkomend effect is vaak het ervaren van ‘heelheid’ of eenheid en het doorvoelen van een belichaamd zelf.

Lichaamsgerichte psychotherapie helpt bij een breed scala aan klachten:

 • Onrust, angst, onveiligheid
 • Piekeren of zorgen
 • Te hoog stressniveau
 • Slaapproblemen
 • Geen contact met gevoel, onverwerkte emoties
 • Grenzen niet voelen

Daarnaast helpt lichaamsgerichte psychotherapie bij:

 • Herstel na ziekte
 • Opbouwen van energie
 • Omgaan met pijn
 • Dealen met onverklaarde lichamelijke klachten
 • burn-out

Werkwijze
Lichaamsgerichte psychotherapie maakt gebruik van verschillende fysieke methodes. Naar gelang de hulpvraag en behoeftes wordt in samenwerking met de cliënt een behandelplan opgesteld. We gaan bijvoorbeeld aan de slag met TRE (Tension en trauma release oefeningen) of bio-energetica of ademtherapie. Ook elementen uit de integratieve counseling (zoals de lichaamstocht en imaginaties) kunnen worden ingezet. Soms zijn yogahoudingen die het diepliggend fascia (soort bindweefsel) herstructureren en vernieuwen nodig. Tot slot zijn ook ademhalingstechnieken, mindfulness, meditatie en Yoga Nidra mogelijke yoga-interventies die therapeutisch kunnen worden ingezet en behoort ook soft-inner-core-opbouw tot het brede repertoire aan behandelmethodes. Ervaringen en effect worden steeds besproken.

Persoonlijk
Lichaamsgerichte psychotherapie is persoonlijk en houdt rekening met individuele verschillen. De ene mens is de andere niet. Onze opvoeding, eerdere ervaringen, ons temperament, onze leeftijd en eerder gemaakte keuzes, onze wilskracht en draagkracht bepalen voor een deel wie we zijn. Daarnaast is verandering altijd mogelijk. De aanpak persoonlijk en duurt zo kort of lang als nodig is. Een ‘veilige’ setting is voorwaarde.

Afspraak maken voor lichaamsgerichte therapie.
Voor vragen, neem contact op.

%d bloggers liken dit: