

Het lichaam liegt niet. Via ons lichaam kunnen we ons gewaar worden van opgeslagen emotie, spanning of trauma, en via het lichaam kunnen we ervaren en voelen wat nodig is. Het lichaam heeft vanuit neurobiologisch oogpunt alle benodigde tools in huis om overtollige stress en spanning te ontladen als het weer veilig is. Dit is een natuurlijk mechanisme, net zoals het “fight/flight/freeze”- systeem een natuurlijk overlevingsinstinct is. Als we leren, gedoseerd en gereguleerd, de spanning te ontladen, de klacht of emotie te voelen zonder overspoeld te raken, en vertrouwd te worden met de verschillende stadia van ons eigen zenuwstelsel, kunnen we herstellen en weer in contact komen met de natuurlijke wijsheid en oplossingen van het lichaam. Daarnaast kun je ontdekken hoe je via interoceptie en lichaamsbewustzijn de “mind” kan ontspannen.
Met lichaamsgerichte psychotherapie ga je het contact met je lichaam en het vertrouwen in je lichaam herstellen en de behoeftes van het lichaam weer opmerken, door het ervaren van alle sensaties en boodschappen.
Bijkomend effect is vaak het ervaren van ‘heelheid’ of eenheid en het doorvoelen van een belichaamd zelf.

Lichaamsgerichte psychotherapie helpt bij een breed scala aan klachten:
- Onrust, angst, onveiligheid
- Piekeren of zorgen
- Te hoog stressniveau
- Slaapproblemen
- Geen contact met gevoel, onverwerkte emoties, trauma
- Grenzen niet voelen
Daarnaast helpt lichaamsgerichte psychotherapie bij:
- Herstel na ziekte
- Opbouwen van energie
- Omgaan met pijn
- Dealen met onverklaarde lichamelijke klachten
- burn-out
Polyvagaal theorie
Lichaamsgerichte psychotherapie is gebaseerd op de polyvagaal theorie van S.W. Porges. Deze theorie gaat uit van drie ‘toestanden’ van ons eigen autonome zenuwstelsel (1. veilig/verbonden/geïnspireerd, 2. bedreigd/op je hoede/actief, 3. in gevaar/afgesloten/immobiel), elk met hun eigen reactie op de omgeving. Kennis van deze theorie helpt de reacties van je eigen zenuwstelsel beter te begrijpen en uiteindelijk beter te reguleren. Voor regulatie en terugkeren naar het verbonden en veilige stadium, maak ik gebruik van zowel fysieke methodes als technieken uit de counseling.
Werkwijze en hulpbronnen
Naar gelang de hulpvraag en behoeftes wordt in samenwerking met de cliënt een behandelplan opgesteld. Dit plan is enerzijds lichaamsgericht (tension en trauma release oefeningen, ademtherapie, lichaamstocht, fascia therapie via yin yoga, soft-core-opbouw, yoga Nidra) en anderzijds gericht op het vinden van allerlei soorten hulpbronnen voor zelfregulatie, ontdekt en opgespoord via integratieve counseling.
Hulpbronnen zijn bijvoorbeeld het ervaren van letterlijke of ingebeelde steun, het oproepen van positieve ervaringen via imaginaties, het kiezen van intenties, het ankeren van de ervaring van veiligheid of vreugde in het lichaam, mindfulness, zelfcompassie maar ook wandelen in de natuur, contact met anderen, nieuwe doelen stellen, mooie muziek, humor, et cetera.
Persoonlijk
Lichaamsgerichte psychotherapie is persoonlijk en houdt rekening met individuele verschillen. De ene mens is de andere niet. Onze opvoeding, levenservaringen, ons temperament, onze leeftijd en eerder gemaakte keuzes, onze wilskracht en draagkracht bepalen voor een deel wie we zijn. Daarnaast is verandering altijd mogelijk. In wezen heb je alles in huis om te veranderen, te verwerken of te helen, op jouw eigen manier.
De aanpak duurt zo kort of lang als nodig is. Een ‘veilige’ setting is voorwaarde.
Afspraak maken voor lichaamsgerichte therapie. Of neem een kijkje bij Integratieve counseling.
Tarieven. Voor vragen, neem contact op.