Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is een rustige vorm van yoga met voornamelijk grondhoudingen en kan beoefend worden op elk niveau. De houdingen worden langer aangehouden, zo’n drie tot zes minuten. Je vergroot hiermee je flexibiliteit in gewrichten en spieren. Daarnaast wordt doorbloeding en stofwisseling en de werking van de organen verbeterd.

Meridiaanleer
Omdat yin yoga deels is gebaseerd op de Chinese meridiaan leer, worden ook acupressuur punten gestimuleerd in yin-yoga-houdingen. Hierdoor werkt yin yoga in op oude, soms belemmerende structuren in het lichaam en kunnen blokkades opgelost worden. Yin yoga heeft dus een effect op het fysieke en energetische lichaam.

Leren ontspannen
Yin yoga maakt je bewust van spanningsplekken in het lichaam en leert je spierspanning los te laten. Je maakt daarbij gebruik van de zwaartekracht waardoor je dieper in de houding kan ontspannen. Op deze manier wordt bindweefsel en fascia (tussencelstof) passief gerekt, gestimuleerd en gehydrateerd waardoor je letterlijk meer bewegingsvrijheid krijgt.

Buiten deze lichamelijke gezondheidsvoordelen komt ook je geest tot rust en verbetert je concentratie en focus.

Mindfulness
Yin yoga is yoga en mindfulness ineen. Het is een training om bewust aanwezig te blijven in het moment met neutrale aandacht. Doordat je langere tijd in de houding bent, is er tijd om de aandacht te richten op gedachten, emoties en (subtiele) fysieke sensaties en verschillende vormen van energie.

In yin yoga oefen je met bewust en neutraal observeren van alles wat zich aandient in de houding. Zonder in te grijpen of je te verzetten. Na een tijd zul je merken dat het steeds beter lukt om in het huidige moment te blijven met aandacht, zonder jezelf te verliezen in gepieker en gedachten.

Yin en Yang
Yin en Yang zijn oude Chinese begrippen en staan voor tegengestelde principes of kwaliteiten. Yin staat bijvoorbeeld voor stilstand, naar binnen, maan, koud. Yang staat voor beweging, expressie, zon, warmte. Het één kan niet zonder het ander en we hebben beide nodig.

Paul Grilley
De grondlegger van yin yoga , de populaire rustige yogavorm zoals wij die vandaag de dag kennen is de Amerikaan Paul Grilley. Paul Grilley vond zijn inspiratiebronnen in: 

  • Paulie Zink, die “Daoist Yoga” onderwees in de jaren 70/80 van de vorige eeuw. Dit was een unieke combinatie van een vorm van Chinese Martial Arts,  die hij “monkey kong-fu” (Tai Shing Men) noemde, afgewisseld met lang aangehouden grondhoudingen.
  • Dr. Garry Parker, Paul Grilley’s eerste anatomiedocent. (Later heeft Paul Grilley veel bekendheid gekregen met zijn anatomische benadering van yoga houdingen).
  • Dr. Hiroshi Motoyama, een Japanse wetenschapper met zowel masters in de westerse psychologie en filosofie als in de Traditionele Chinese Geneeskunst. Beschikte daarnaast over veel kennis van de chakraleer en boeddhistische mindfulness.

Yin Yoga in het kort

  • Reduceert stresslevels in het lichaam
  • Verbetert flexibiliteit en mobiliteit in gewrichten
  • Vermindert angst en onrust
  • Boost immuniteit en weerstand
  • Ontspant en kalmeert
  • Helpt bij bewustwording van lichaamssignalen

Yin Yoga les volgen

%d bloggers liken dit: