Kernkwaliteiten

Waar ben jij nou echt goed in- terwijl het je geen enkele moeite kost?

Ieder mens heeft enkele “karakter-talenten” die kenmerkend zijn voor jou als persoon. Die positieve kwaliteiten noemen we kernkwaliteiten.

Een kernkwaliteit is iets wat jij kan, waar je uitermate goed in bent en daardoor soms over het hoofd ziet. Vaak beschouw je het niet eens als een talent omdat het zo gemakkelijk voor je is. Of je denkt “Als het mij zo weinig moeite kost, zal het wel geen echte kwaliteit zijn”. Of je denkt misschien dat iedereen dit kan of kan leren.

Een kernkwaliteit is een eigenschap die tot de kern van een persoon behoort. Het zijn de specifieke sterktes die iemand bij uitstek kenmerken. Iedereen heeft een aantal van deze kwaliteiten. Het gaat niet om aangeleerd gedrag, het komt van binnenuit.
Voorbeelden zijn: “Ik kan goed analyseren.” “Ik kan goed voor mensen zorgen”. “Ik ben van nature heel zelfstandig”.
Een kernkwaliteit is iemands bijzondere kwaliteit waarover de persoon zelf zegt ‘dat kan toch iedereen’, ‘dat is toch niet zo bijzonder’. Als je de achterliggende kernkwaliteit weg zou halen, zou je de ander zelfs niet eens meer herkennen. Dat komt doordat die ene kernkwaliteit alle andere, minder uitgesproken kwaliteiten doordringt. De kernkwaliteit zit in jouw gedrag, in wat je uitstraalt en hoe je handelt en kijkt naar anderen.

Het is handig om te weten wat jouw kernkwaliteiten zijn. Dat inzicht helpt je onder andere bij het vinden van werk dat bij je past en het geeft je inzicht in wat jij nodig hebt in relaties met anderen.
Als je niet goed in je vel zit, is je kernkwaliteit vertroebeld en kunnen we dat waar we goed in zijn overdrijven. In dat geval is je kwaliteit geen kwaliteit meer maar een valkuil. Handelen in je ‘valkuil’-gedrag voelt diep van binnen onprettig en kan voor anderen lastig zijn. Stel dat je iemand bent die heel zorgvuldig is, geen half werk levert, dan kan perfectionisme je valkuil zijn. Je uitdaging is dan om te leren wat losser te worden op zijn tijd. Hieruit kunnen we ook je “allergie” afleiden; mensen die de kantjes er van af lopen, of nooit voorbereid te werk gaan. Andere mensen hebben hier lang niet zoveel moeite mee als jij. Omgekeerd kunnen we uit je allergie (dat waar je je groen en geel aan ergert bij anderen) afleiden, wat jouw valkuil, uitdaging en kernkwaliteit is.

Als je in balans bent, zul je voornamelijk “de beste versie van jezelf” zijn en handelen in je kernkwaliteiten. Ben je uit balans, dan zul je steeds je valkuil in stappen en ergernis naar anderen ervaren.

Vind je het leuk en is het misschien nodig om dit verder te onderzoeken? Boek dan een individuele afspraak. Met speciaal daarvoor ontwikkeld model kijken we welke unieke kwaliteit er schuilt achter jouw valkuil, en hoe je weer in je krachtlijn kan stappen van moeiteloos je talenten benutten, en met plezier jezelf uitdagen.

Het Kernkwadrant is een model van Ofman (in 1992 ontwikkeld).

%d