Pitta

Bron: Sylvia Kuperus, Agnifabriek

De eigenschappen van Pitta zijn; heet, scherp, olieachtig en vloeibaar. Door middel van het element vuur is Pitta verbonden met transformatie, het omzetten en verteren van voeding, emoties, gedachten en indrukken. De plek in het lichaam van Pitta is voornamelijk de dunne darm, maar ook het bloed, zweet, de lever, maag en huid , ogen zijn plekken waar Pitta zit.
De functies zijn: het transformeren, assimilatie,( het opnemen van voedingsstoffen), regelen van temperatuur. Transpireren en in mindere mate urineren zijn manieren van je lichaam om zich van teveel vuur te ontdoen.
Mensen met een Pitta constitutie zijn vaak gemiddeld van postuur, bouw, lengte en kunnen rossig zijn qua haarkleur. Ze zijn vaak vroeg grijs of hebben haarverlies en meestal heeft een Pitta man een wijkende haarlijn of een mooi kaal hoofd. (de haarworteltjes worden sneller verbrand !! ). Pitta’s hebben ook vaak moedervlekken en sproeten.
De lichaamstemperatuur is wat hoger dan bij anderen en hun handen en voeten kunnen ook warm en zweterig aanvoelen. Zij hebben een goede eetlust en een krachtig spijsverteringsvuur. Ze zijn ondernemend, doelgericht, vastberaden en vaak goede leiders. Zij eten en drinken goed maar als ze uit balans zijn hunkeren ze naar pikante gerechten die niet goed voor ze zijn.
Lichamelijke aandoeningen houden vaak met het vuurprincipe verband. Ze zijn vatbaar voor koorts, ontstekingen( de woorden op ‘itis zijn de ontstekingsziekten), indigestie (spijsverteringsproblemen ), veel honger, huiduitslag, overmatig transpireren, branderige ogen, maagzuur,en wanneer zij door hun ijver, wilskracht alles opbranden ontstaat de bekende burn out.
Geestelijk zijn Pitta personen alert en intelligent, ze hebben goed concentratie en onderzoekende geest. Ze hebben een goede logica en houden ervan om in een probleem te duiken en het op te lossen. Ze organiseren graag en zijn goede sprekers en leiders. Ze houden van orde en netheid en discipline en hebben vaak veel charisma.
Maar… hun persoonlijkheid kan ook overheersend worden. Ze worden te perfectionistisch en wijken geen centimeter van hun principes. Ze kunnen dan kritisch worden en oordelen te snel. Jaloezie en snelle irritatie steken de kop op. Door hun streven naar succes worden ze te perfectionistisch en ligt faalangst op de loer.

Meer lezen over Vata of Kapha.

%d