Vata

Bron: Sylvia Kuperus, Agnifabriek

Vata-eigenschappen zijn droog, veranderlijk, beweeglijk, licht, koud, subtiel, snel en indringend. Vata heeft zijn plaats met name in de dikke darm en verder in de onderbuik, handen en voeten, beenderen, dijen, huid en oren.
Het bewegende aspect van Vata omvat de mentale, vocale en fysieke bewegingsprocessen zoals geestelijke activiteit, algemene levensenergie, de motoriek van het lichaam, het spier-, hormoon- en zenuwstelsel, de ademhaling, de bloedsomloop, de spijsvertering, de vruchtbaarheid en de zintuiglijke waarneming. Iemand met een Vata-constitutie heeft een snelle polsslag, doet alles snel, (ook lopen ) een Vata kan moeilijk stil zitten, heeft een lage lichaamstemperatuur( koude handen en voeten ) slaapt licht , heeft vaak slapeloosheid, en droomt vaak over reizen en vliegen.
Zijn/haar postuur is smal en vaak te kort of te lang, tenger, heeft minder lichaamskracht dan anderen,en is snel vermoeid. Een Vata moet regelmatig eten (vergeet hij weleens), de spijsvertering van een Vata is wisselend,beetje zwak en neigt snel naar gasvorming. Hij/zij heeft een dunne en droge huid, zijn/haar haar is donker en droog. Zijn/haar ogen zijn klein, droog en lichtgevoelig en de stem is hoog. De spijsvertering is onregelmatig met harde, donkere ontlasting. De interesse in seks is wisselend.
Een Vata houdt van snoepen (= zoet ) en wordt daar rustiger van. Van koffie en alcohol worden ze vaak onrustiger. Geestelijk is hij/zij zeer actief, vitaal, enthousiast, vol levenslust, praterig en lacherig, hij/zij neemt snel initiatieven, maar vergeet ze ook weer snel.
Hij/zij kan heel goed meerdere activiteiten tegelijkertijd ondernemen. Zij zijn vaak geneigd zich zorgen te maken, en ook nerveus van aard. Een Vata-persoon leeft vanuit een idealistisch standpunt, ontwikkelt steeds nieuwe ideeën, maar is vaak niet geschikt om ze uit te werken en werkt ook niet graag volgens strakke schema’s. Zijn/haar korte-termijn-geheugen is goed, lange-termijn-geheugen echter niet.

Meer lezen over Pitta of Kapha.

%d