Sattva

Bron: Sylvia Kuperus, Agnifabriek

Volgens de Ayurveda zijn er grofweg drie basiskwaliteiten of hoedanigheden van de natuur. Deze drie “guna’s” zijn kortgezegd:

  • Sattva, een staat van helderheid, lichtheid, tevredenheid, balans. Energiek maar toch kalm, ontspannen en toch alert, creatief.
  • Rajas, een staat van rusteloosheid, activiteit, opwinding, beweeglijkheid, dynamiek.
  • Tamas, een staat van stilstand, donkerte, dufheid, duisternis, grond.

De beroemde en allerbekendste Ayurvedisch arts Dr. Lad beschrijft deze guna’s als kwaliteiten van de geest.

De staat van sattva is de staat die ons op lange termijn het meest voldoening geeft en innerlijke vrede tot gevolg heeft. Maar ook de andere guna’s zijn natuurlijk en nodig in ons menselijk bestaan. Het switchen tussen deze guna’s is normaal. Pas als we langdurig in een staat van tamas of rajas zijn, kunnen er problemen gaan ontstaan. Zowel yoga als voeding als leefstijl kunnen bijdragen tot een “sattvische” staat.

Wat centraal staat in de leer van Ayurveda zijn de 5 elementen: Ruimte (ether), lucht, vuur, water, en aarde. Ons lichaam, de mens, de natuur, zijn uit deze elementen opgebouwd, die in verschillende mate in alles en iedereen aanwezig zijn.

Deze vijf elementen verenigen zich tot drie basisenergieën(mensentypes), constituties,(Dosha´s) die we Vata, Pitta en Kapha noemen. Zij zijn in elke cel,elk weefsel en elk orgaan aanwezig. Elk hebben ze een verschillende benadering van gezondheidszorg nodig. Deze 3 energieën , Vata, Pitta en Kapha, zijn verantwoordelijk voor de aard van iemand, fysiek, geestelijk of emotioneel. Vata is een combinatie van ruimte (ether) en lucht. Pitta is een combinatie van vuur en wat water. Kapha is een combinatie van water en aarde. Elk mens heeft een unieke combinatie van alle elementen, en elk mens heeft zijn eigen benadering nodig. Combinaties van constituties zijn ook mogelijk en komen veel voor.

%d